Menu

Analog fotografering

Framtiden är analog fotografering!

Jag minns när jag gjorde min fösta svartvita papperskopia i labbet, magiskt! Plötsligt hade en ny värld öppnat sig och jag var fast. Första tiden gick åt till att lära mig att exponera, ställa skärpan och framkalla film. Efter ett tag kunde jag släppa funderingar på tid och bländare och istället fokusera på bilden. Idag ett antal år senare håller jag fortfarande på med analog fotografering, kanske mer än någonsin.
Jag fotograferar nästan uteslutande med svartvit film som jag själv framkallar och digitaliserar. Drömmen om att göra förstoringar i ett riktigt mörkrum dröjer då jag uppskattar att sitta i dagsljus framför datorn och arbeta med bilderna. Datorn och programmen underlättar verkligen att nå det resultatet jag visualiserade när jag tog bilden. 

Så, vad skiljer mellan analog fotografering och digital. Varför håller Jag fortfarande på med analog fotografering?

Enkelt. Tekniken får mig att stanna upp och tänka innan jag tar bilden. Det går heller inte att veta hur bilderna blir förrän filmen är framkallad. Att framkalla film är inte svårt och när filmen väl hänger på tork kan du undersöka hur resultatet blev. Exempel på mina bilder hittar du här.

Digital fotografering är snabb, direkt, enklare, högupplöst, autofokus, färg/svartvit och perfekt kanske för perfekt.

Om du är nyfiken på att fotografera med film, kör! Du kommer inte att ångra dig. Jag gjorde inte det.

 

Jag använder allt från småbildskameror till storformat där filmen nästan uteslutande är svartvit.  Fler av mina bilder hittar du på mitt instagram.
Vill du veta mer får du gärna kontakta mig. Om du vill att jag fotograferar dig på film rekommenderar jag att du går in på porträttsidan