Menu

Patrik Blom

Här följer ett personligt porträtt av Patrik Blom. Jag lärde känna Patrik under en fototävling för ett antal år sedan.
Patrik är snäll, varm och väldigt empatisk. Dessutom är han en väldigt duktig fotograf som inspirerar med sina bilder.

Så håll till godo och glöm inte att följa länken till Patriks blogg.

____

Jag har blivit ombedd att delta i min vän och kollegas fotoprojekt, att göra personliga porträtt. 

Att få delta i ett sådant fotoprojekt, gör mig lite extra glad men även lite nervös.  

Men Peter är en rutinerad fotograf så jag är i trygga händer.

Nu till den svåraste biten att presentera sig själv.

När allt började…

Fotografering är något som ligger mig varmt om hjärtat. Jag fastnade för fotografi när jag var runt 10 år. Det var då jag fick min första Instamatic kamera som jag fotade högt och lågt med. Jag tog även kurser i framkallning och blev snart fast. Drömmen att äga en egen systemkamera och att få jobba som fotograf var född.
Några år senare köpte jag min första systemkamera, en Chinon CM-4, plus en hel del objektiv. Fotoglädjen och känslan att ha en egen systemkamera kan jag inte beskriva i ord. Jag gick med i olika fotoklubbar där jag blev inspirerade av många duktiga fotografer och besökte även en del olika utställningar och bildvisningar.
Men jag kom till en period i mitt liv där kameran kom att hamna på hyllan. Fotografering rann lite ute i sanden.

Runt millennieskiftet började det komma ut lite digitala kameror och jag fick tag i en Agfa Cl18 och mitt fotointresse vaknade åter till liv. Jag slet ut några små kompaktkameror under några år innan jag slog till på en Nikon D70 år 2004. Sedan dess har jag fotograferat på allvar och håller fortfarande på mer än någonsin.

Naturen ligger mig varmast om hjärtat att avbilda. För mig är det en lyx att få vara ute i skog och mark. Min favoritsäsong är under våren, när vinterdvalan släpper sitt grepp och naturen får liv och färg igen. När vitsipporna täcker marken bor jag nästan utomhus. Jag älskar att bege mig med en påse bullar och nykokt kaffe till strandkanten vid Säveån och insupa naturen. Att komponera bilden i huvudet innan jag  tar den, det för mig är kvalitetstid.

Jag bor och jobbar i en väldigt vacker kommun med en natur som slår det mesta. För mig är det väldigt enkelt att kliva ut genom dörren med kameran på axeln och utforska min omgivning, vilket jag ofta gör.

För mig är fotografi den bästa hobbyn och arbete. Den utvecklar ständigt mig som person och ger mig möjlighet att umgås med andra likasinnade.

Jag delar här med mig av ett fototips som handlar om macrofotografering.
När du fotograferar makro, tänk på att komma ner på samma höjd som motivet har. Vill du ha kort skärpedjup = mjuk bakgrund, ska du använda en så stor bländaröppning som möjligt på din optik. Stor bländaröppningar betyder liten siffra, som till exempel 1,2, 2,0 & 2,8. Har du inget makrooptik så kan du investera i en mellanring för att komma närmare och få ett kortare skärpedjup.
Gå så nära som möjligt, fota gärna från en upphöjning och försök att ha ett vattendrag i bakgrunden med solreflexer i för att du ska få till en snygg och mjuk solbokeh. Det får bilden att poppa fram.
Jag skickar med en länk till några av mina bilder på vitsippor som jag har på min blogg – http://www.patrikblom.eu/?p=5172 

Jag avslutar här min presentation med ett favorit citat.

CAPTURE THE GOOD TIMES!

Life is like a camera. Just focus on what’s important, capture the good times, develop from the negatives, and if things don’t turn out – take another shot

Mvh
Patrik Blom