Menu

Inför bröllopet

Här följer lite information som är värt att veta inför bröllopet

 

Vad händer under ett planeringsmöte?
Under planeringsmötet går vi igenom era önskemål kring er bröllopsfotografering. Vi går igenom platser, tider och innehåll. Vi planerar även hur vi gör om det exempelvis regnar.

Varför vill fotografen ha ett planeringsmöte?
Mötet är ett sätt att börja lära känna varandra. Att bygga en relation är viktigt och underlättar när den stora dagen kommer. Innan bröllopet har vi träffats och pratat i telefon flera gånger och jag är ingen främling som bara dyker upp med kameran.
Vi kan istället njuta av dagen och tillsammans skapa personliga och unika bilder.

Skriver vi avtal med fotografen?
Ja. Fotografen skriver avtal för att klargöra vad som gäller kring uppdraget. Kontaktuppgifter och leveransinnehåll är några av de saker som finns med i avtalet.  

Vad är bra att tänka på innan bröllopsdagen?
Se till att ni har kläder, blommor, ringar och transporten ordnad. Sov ordentligt och var försiktig med rakningen om hakan ska vara slät. Ska morföräldrar vara barnvakter under fotograferingen, planera detta i tid. 

Vad är bra att tänka på under bröllopsdagen?
Ät frukost och försök även att planera för en lättare lunch. Beroende på årstid och väder kan det vara bra att ta med en varm överdragsjacka, paraply och extra skor. Ibland får fotografen en galen ide och då gäller det att vara förberedd.

Vad är påsiktsbilder?
Påsiktsbilder är lågupplösta bildfiler anpassade för dator, läsplatta och Smart Phone. Påsiktsbilder ingår normalt i en fotografering och har till uppgift att hjälpa kunden att välja ut  vilka bilder som ska användas för exempelvis förstoringar och album.
Det ska nämnas att påsiktsbilderna inte är färdigredigerade och kan således inte jämföras med de slutliga levererade bilder, album mm.  

Högupplösta bildfiler
Högupplösta bildfiler är bildfiler direkt från kamerans sensor. Filerna genomgår en grundredigering och klarar stora utskrifter. 

Vad är skillnaden mellan grundredigering och retuschering?
Grundredigering innebär att bilden justerar utifrån färgtemperatur, kontrast och exponering. 
Retuschering är en utökad redigering. Oftast handlar det om att optimera bilden utifrån kundens önskemål.  Retuschering kräver tid och kunskap vilket gör att priset för en retuscherad bildfil ökar.
Alla förstoringar och bilder i album är retuscherade för bästa resultat. 

Vad händer när fotografen lämnat bröllopsfotograferingen?
Bilderna genomgår back-up på två olika geografiska platser för säkerhets skull.
De sorteras och förbereds för leverans(påsiktsbilder), normalt via molntjänst(USB/CD funkar också). 

Från påsiktsbilderna väljer brudparet  ut de bilder som slutligen blir till tackkort, förstoringar och album. Högupplösta bildfiler är också ett alternativ.

Bildfilerna arkiveras hos fotografen i minst 2 år, vilket gör det möjligt att återkomma med kompletterande beställningar. 

Kan vi göra egna förstoringar?
Om ni valt högupplösta bildfiler kan ni göra vilka förstoringar som passar er bäst och så många ni vill. Tänk bara på att påsiktsbilderna är inte gjorda för förstoringar.
Alla bildfiler levereras i JPEG-format, ett format som alla fotolabb kan hantera.

Copyright, upphovsrätt och användningsrätt
Fotografen har copyright och upphovsrätten för alla bilderna(vilket är styrt i lagen). Kunden har dock användningsrätt för sina bilder. Användningsrätt betyder att kunden får använda bildmaterialet fritt för eget bruk.
Bilderna får inte redigeras eller förvanskas utan fotografens tillåtelse. 

 

Sist men inte minst, njut av dagen och ha roligt. Detta är ju trots allt ER stora dag!